avare avatar

Nysa Antik Kenti

avare

Published: 22 Dec 2019 › Updated: 22 Dec 2019Nysa Antik Kenti

Nysa Antik Kenti

Nysa Antik Kenti, Aydın ilinin Sultanhisar ilçesi sınırları içerisinde olup ilçe merkezinden 3 km uzaklıktadır.

Nysa kenti hakkında yazılı kaynaklar bulunmamakla birlikte elde edilen bilgiler ünlü gezgin ve coğrafyacı Amasyalı Strabon ve tarihçi Stephanos’dan öğrenilmektedir.


1

Nysa Kenti, Helenistik Dönemde eskiden Karia olarak bilinen bölgede kurulmuştur. M.Ö. 3.yy.da kurulan kentin kurucusu ise Seleukos’un oğlu I.Anthiochos Soterdir.

Kent başlangıçta iki şehir olarak kurulmuştur ve bu iki şehir birbirine bir köprü yardımıyla bağlanmıştır.

Nysa Kent’inden kalan yapılar ise şunlardır:

  • Tiyatro,
  • Gymnasion,
  • Agora,
  • Tünel

Başta olmak üzere Roma Döneminde bu yapılara ilaveler yapılmıştır.


2

Roma İmparatorluğu döneminde kent kültürel anlamda oldukça ileri seviyeye ulaşmıştır.

Kentin yapıları çok dik bir boğazın iki tarafında olacak şekilde kurulmuştur. Buradaki binalar, sokaklar ve meydanlar tonozlu alt yapılarla desteklenmiştir.


3

Nysa Kentinin asıl önemi ise eğitim alanında ünlü bir kent olmasıdır. Ünlü Gezgin ve Coğrafyacı olan Amasyalı Strabon, bu kentte eğitim görmüştür.


4

Günümüze şehri çevreleyen Helenistik surlardan eser kalmamıştır. Ancak Bizans Döneminden kalma surların izleri bulunmaktadır.

Kentin tiyatrosu, kentin merkezinde olup oldukça iyi korunmuş bir durumdadır.


5

Ancak Nysa’nın en korunmuş yapısı Bouleuterian’dır. Bu yapı yaşlılar meclisi olarak geçmektedir. Mimari olarak dikdörtgen bir yapısı olmakla beraber, iç kısmında yarım daire olarak caveası bulunmaktadır.

Kenti ziyaret saatlerine uymak şartı ile sene boyunca her gün ziyaret edilebilir. İlçeye şehir merkezinden otobüs ve dolmuşlar bulunmaktadır.

Leave Nysa Antik Kenti to:

Written by

Read more #blog posts


Best Posts From avare

We have not curated any of avare's posts yet. But you can encourage our curation team to review posts by visiting them regularly and by referring other readers. Because we give priority to frequently read content.

More Posts From avare